שעוני היד האיכותיים מייצגים מלאכת מחשבת של דיוק מופתי. ישנם שעונים המיוצרים באופן מכאני, בשילוב רובוטים ומכונות ענק המייצרות אותם אולם לייצור שעון יד שכולו עבודת יד נדרש איש מקצוע בעל עדינות וסבלנות יוצאת דופן. בסוף תהליך הייצור הידני מתקבל שעון שיעבוד שנים רבות ויהווה פריט אספני, יוקרתי שמחירו יאמיר משנה לשנה.
שעוני יד זקוקים לשלושה מרכיבים עיקריים, בלעדיהם השעון לא יתקיים, אשר יתפקדו בקורולציה מוחלטת ביניהם: מקור אנרגיה (מכני, אלקטרוני, ידני כו’), ווסת השעון (תנועות אוטומטיות או תנועות קוורץ) ומנגנון התצוגה (אנלוגי או דיגיטאלי).
מי הוא ממציא שעון היד הראשון?
בנושא זה קיימת מחלוקת. גרסה ראשונה טוענת כי שעון היד הראשון יוצר על ידי שען שוויצרי בשם פיליפ פאטק בשנת 1868 עבור רוזנת מהונגריה ויש הטוענים כי חברת השעונים בריגה ייצרה כבר בשנת 1812 שעון יד עבור מלכת נאפולי, קרולין מוראט.
כך או כך, עד מלחמת העולם הראשונה, שעוני יד שירתו רק נשים בעוד שהגברים העדיפו שעוני כיס מסורבלים.
בתחילה, בשנות העשרים, יוצרו שעוני יד שהיה צורך לסובב קפיץ על מנת למתוח אותם כך שיעבדו ביום למחרת ומעט אחרי כן הופיעו שעונים עמידים בפני מים.
בחלוף הזמן פותחו שעונים שנמתחו על ידי תזוזת היד ובמחצית השנייה של המאה הקודמת נוספו תאריכונים ותצוגות על לוח התצוגה של השעון ובתחילת שנות ה 70 נוסף גם המחשבון.
שעון היד צועד יד ביד עם התקדמות הטכנולוגיה וכיום ניתן למצוא שעונים שיכולים לשמש כטלפונים חכמים ואפילו לשמש כמחשבי כיס.
שלושת סוגי המנגנונים על פיהם נחלקים שעוני יד
- שעון יד מכני – שעון שמקור האנרגיה שלו טמון במתיחת קפיץ ושחרורו. הכוח מופעל על מנגנון של גלגלי שיניים ווסת פעימות ובכל מספר שעות צריך למתוח אותו שוב.
- מנגנון לתנועה אוטומטית – המנגנון הפנימי מכיל אף הוא גלגלי שיניים ואינו שונה במהותו מהמנגנון של שעון היד המכני אלא שבשעון זה המנגנון עושה את המתיחה באופן אוטומטי כך שבשעה שמורגשת תזוזה של היד הרוטור הפנימי, הרגיש לתזוזות, ימתח את שעון היד לבדו.
- מנגנון קוורץ – זהו מנגנון שפותח מתחילת שנות ה 70 שמתבסס על גבישי קוורץ שתפקידם לשלוח זרמים מדוייקים וקבועים אל מנוע פעימות המפעיל את מחוגי השעון. מקור האנרגיה היא סוללה קטנה שנמצאת בגב שעון היד או בתוכו. מנגנון קוורץ מעיד על איכות שעון גבוהה.
לסיכום
ניתן להבחין כי תחום שעוני היד מתפתח ומשתכלל בהתאם לרוח התקופה ונתון להמצאות חדשניות. היופי בתחום זה הוא שלא כמו מוצרי צריכה אחרים שכשהם מתבלים הם נזרקים, אם בידינו נמצא שעון יד מהמאה הקודמת, סביר להניח שהוא עדיין שמיש ונוכל להיעזר בו אפילו היום ואם נחליט למכור אותו הרי שערכו רק האמיר.