איך עובד חימום תת רצפתי?
אנחנו הישראלים לא מורגלים בקור, ואיך כשמתחיל החורף אנו רצים לחפש חימום שיחזיר את הבית למצבו הנעים. הרוב בוחרים במזגן, שכבר ממילא קיים כמעט בכל בית בגלל ימי הקיץ, ויש מי שבוחרים בשלל תנורי ספירלה, מפזרי חום או אפילו קמין. שיטת חימום מיוחדת ונעימה במיוחד שפחות מוכרת בישראל היא חימום תת רצפתי – עונג של ממש בארצות קרות, שיכול לעשות טרנספורמציה של ממש בימי החורף באזורים הקרים יותר של הארץ.
מה זה בכלל חימום תת רצפתי?
כמו שזה נשמע: חימום שמותקן ופועל מתחת לריצוף בבית, וגורם לרצפה לפלוט חום. כך נעים ללכת עליה בגרביים או יחפים אפילו ביום קפוא, ומכיוון שחום נוטה לעלות למעלה זוהי דרך יעילה ונעימה במיוחד לחמם את החלל.
איך פועלת המערכת?
מתחת לרצפה מותקנת מערכת צנרת ובה מים חמים או מערכת גופי חימום חשמליים, עם בידוד תרמי מתחתיה. המערכת מופעלת על ידי חשמל, גז או מערכת הסקה מרכזית (במקרה של צנרת מים). כשהמערכת מתחממת, החום עובר לרצפה וממנה עולה לכלל החלל.
האם זהו פטנט חדש?
לא! כבר באימפריה הרומית הבינו את הגאונות בחימום שמתחיל מלמטה, בתוך רצפה כפולה – הם כמובן השתמשו באש ליצירת החימום. בקוריאה קיימות מערכות חימום תת רצפתי כבר 2000 שנה, וזוהי שיטת חימום פופולרית מאוד שם, בגלל החורפים המאוד קשים וקרים במדינה.
מה היתרונות של חימום תת רצפתי?
קודם כל, החום שיוצרת מערכת חימום תת רצפתי הוא נעים במיוחד – היא לא מייבשת את האוויר, וגם לא גורמת תנועת אוויר לא נעימה. החום מתפשט היטב בכל הבית, ללא תזוזות אוויר, ומרגיש טבעי ונוח. המערכת גם שקטה במיוחד.
אפשר ללכת יחפים או בגרביים כי הרצפה חמה – כל השטח שלה הופך למעין “רדיאטור” עצום ומחמם, אבל בטוח ונעים למגע.
זוהי שיטת חימום בטיחותית מאוד – אין מגע ישיר עם חלקים חמים מדי או שורפים.
המערכת אינה פוגמת בעיצוב הבית, כי היא כולה מוסתרת מתחת לרצפה, בניגוד לאמצעים אחרים כמו קמין, מזגן, תנור וכו’ שבולטים בשטח.
ההתקנה של מערכת זו מסובכת ויקרה, ואם המבנה כבר קיים אז התקנת חימום תת רצפתי מחייבת את פירוקו של הריצוף, מה שמוסיף לעלויות הגבוהות.
חימום תת רצפתי לא מתאים למבנים עם שטיחים מקיר לקיר או ריצוף פרקט.
החימום נהדר, אבל לוקח לו זמן, ולכן המערכת לא מתאימה לשהייה קצרה בחדר, או להדלקה קצרה – היא נפלאה במיוחד לבתים או למוסדות שבהם זקוקים לחימום לשעות ארוכות, או למרבית/כל היום.