המין האנושי משתמש בעץ מזה אלפי שנים ולמטרות שונות, כגון יצירת צל ושימוש כחומר גלם לבנייה וכו’. העץ נחשב סמל לחוזק, שגשוג וקשר לאדמה. ישנם עצים בני אלפי שנים והם הצומח מאריך החיים ביותר.
כל אחד מאיתנו מתגורר בבית עם רהיטי עץ שעברו תהליך מיוחד לעיבוד עץ. על אף שפעם הסברה הרווחת היתה כי בישראל לא מתאים להשתמש בעץ עקב האקלים באזור, הרי שפיתוחים טכנולוגיים של התקופה האחרונה מאפשרים לעשות בו שימוש גם בתנאי אקלים שפעם לא אפשרו זאת.
מאיפה מגיע העץ שלנו ומה הוא עובר?
העץ ממנו עשויים הרהיטים שלכם עבר כברת דרך ארוכה ומשמעותית של תהליך עיבוד רציני ומרתק:
כריתה. העצים נכרתים כחומר גלם ראשוני לעיבוד, ולעתים נדרש גם גיזום (גיזום יוצר כמות גדולה של גזם שיכול לשמש כחומר מילוי לריהוט עץ). הגזעים הנכרתים מועברים למפעל לעיבוד עץ.
חיתוך. במפעל עוברים העצים חיתוך ושיוף. רהיטי עץ עשויי עץ טבעי עברו תהליך עיבוד שהפך אותם לשמישים. בנגריה משתמשים בלוחות או קורות עץ שיעברו עיבוד, אולם כבר בשלב הראשוני, גזע העץ מעובד באמצעות חיתוך ושיוף מכל הכיוונים ליצירת קורות ארוכות ומלבניות. ניתן לעבד גזעי עץ לכל צורה – על-פי דרישת הלקוח או הנגר. תהליך החיתוך ללוחות וקורות נעשה באופן השומר על החוזק המכאני של העץ, הווה אומר – חיתוך בכיוון הסיבים. בתהליך זה נוצרים גם שבבי עץ, שבשל תכונותיהם משמשים בין השאר גם לחיפוי קרקע בגינות.
שימור. לוחות העץ עוברים תהליך שימור להקטנת הסיכויים שייפגע מתהליכי ספיחת מים, חרקים ומזיקים שונים, שינויי טמפרטורה וקרינה. תהליך זה חשוב בעיקר עבור רהיטים המיועדים להצבה בחלל חיצוני למבנה ושעליהם להיות עמידים יותר בפני פגעי מזג אוויר ולחות.
ייבוש. לאחר מכן, נשלח העץ לייבוש. מדובר בתהליך חיוני בשל תכולת המים הגבוהה שהעץ מכיל, כאשר במצב זה הוא אינו יכול לשמש לתעשייה ולבנייה. תהליך הייבוש מתבצע בשתי דרכים אפשריות: ייבוש טבעי – מבוצע במחסנים גדולים עם תנאי אוורור המאפשרים לעץ להתייבש במשך שמונה חודשים או יותר; ייבוש מלאכותי – מבוצע באמצעות תנורים גדולים המייבשים לוחות עץ גולמיים במשך 72 שעות.
ציפוי. שלב אופציונאלי עבור קורות עץ מסוימות, המאפשר הגנה מוגברת עליהן. בדרך כלל מדובר בציפוי לכה מיוחד.
צביעה. רהיטי עץ יכולים להגיע בגוון הטבעי של העץ ולהישאר עם גוון טבעי זה למשך שנים רבות, אולם הם גם יכולים להגיע לאחר צביעה בכל גוון – על פי בקשת הלקוח.