פסנתר שייך למשפחת כלי המקלדת וההקשה. כלי הנגינה הומצא על ידי ברתולומיאו כריסטופורי מפירנצה בשנת 1699. ברתולומיאו המציא את הפסנתר שייחודו היה שליטה על חוזק הצליל בהתאם לעוצמת הלחיצה על הקליד. מנעד הצלילים של הפסנתר הוא רחב ומתפרש על מעל 7 אוקטבות.
רוב הפסנתרים בעלי 88 קלידים אולם ישנם המגיעים גם ל 97 קלידים. השם פיאנו מקורו באיטליה שם נקרא הפסנתר “פיאנו – פורטה” שמשמעותו חלש חזק.
כיצד מפיק הפסנתר צליל?
הפסנתר מפיק צליל על ידי “פטישים” המקישים על מיתר. בעת לחיצה על הקליד אנו מניעים את הפטיש. ככל שנלחץ חזק יותר על הקליד הצליל שיופק יהיה גבוה יותר.
בתחילה נעשה שימוש בפטישי עוד שהוחלפו בפטישי בד לבד דחוס שהפיקו צליל עמוק וחזק יותר.
מנגנון הפסנתר עבר שינויים שאיפשרו חזרה מהירה יותר של הפטישים למקומם כך שהנגן יוכל ללחוץ פעמים מספר על אותו קליד ויוכל להפיק ממנו יותר צלילים בפרק זמן קצר יותר.
ישנם עוד מספר אלמנטים מרכזיים:
- מיתרים – עשויים פלדה ועליהם מכה הפטיש. לכל צליל גבוה ישנם שלושה מיתרים זהים, לצליל בינוני יש שני מיתרים ולנמוך יש מיתר אחד בלבד.
- אטמים – תפקידם לחסום צליל כאשר הלחיצה על הקליד מופסקת.
- לוח תהודה – חשוב שיבנה מעץ משובח שיובש טוב והורכב נכונה אחרת איכות הצליל תיפגם.
- דוושות – שתי דוושות מרכזיות ולעתים גם דוושה שלישית:
- דוושה ימנית – דוושת השהייה שתפקידה לבטל את פעולת האטמים באופן זמני.
- דוושה שמאלית – מחלישה את עוצמת הצלילים מפני שלחיצה עליה מקרבת את כל הפטישים את המיתרים.
- דוושת אימון – נמצאת בעיקר בפסנתרי הקיר. תפקידה להוריד יריעת לבד בין הפטישים למיתרים ובכך מאפשרת עוצמת צליל נמוכה בהרבה.
בעבר הפסנתרים היו עשויים מעץ אולם עם המעבר למסגרת פלדה בשנת 1820 בוני הפסנתרים יכלו למתוח את מיתרי הפסנתר למתח גבוה יותר וכך נהנו הנגנים מצליל חזק ומתמשך.
מהם שני סוגי הפסנתרים הנפוצים ביותר?
שני סוגי הפסנתרים הנפוצים ביותר הינם פסנתר הכנף והפסנתר העומד. השוני ביניהם טמון במיקומו של המנגנון המכני. בפסנתר הכנף המנגנון מאוזן לקרקע ובפסנתר העומד המנגנון מאונך לקרקע.
ישנם פסנתרי כנף הנעזרים בכוח המשיכה של כדור הארץ ויוצרים התנגדות לכוח שמופעל על ידי הנגן.
ישנם פסנתרים עומדים בהם משולבים קפיצים ומשקולות אשר יוצרים אף הם התנגדות לנגן.
אילו פרמטרים מעידים על איכותו של פסנתר
פסנתר הוא כלי נגינה מורכב מבחינה טכנית ולכן הפקת צליל טוב אינה הפרמטר היחידי לאיכותו. איכותו של הפסנתר נמדדת בשילוב בין הפקת צלילים טובה לאמינות מכנית מצויינת.
איך נגדיר אם כן צליל טוב?
צליל טוב נמדד הן באופיו והן ביכולתו הדינמית של הפסנתר להפיק מגוון של עוצמות צליל.
איכות הצליל מושפעת מטיב לוח התהודה של הפסנתר, סוג העץ ממנו עשוי, הדבק ששימש את בונה הפסנתר, מצבם של הפטישים והמיתרים, גובה הפסנתר.
אוהבים מוסיקה ? מתעניינים בלימודי פסנתר? כנסו ללינק הבא – לימודי פסנתר
לסיכום:
מקומו של הפסנתר לא יסולא בפז בתחום המוזיקה הקלאסית. רוב המלחינים הגדולים ביותר ניגנו וכתבו עבורו. הפסנתר משמש ככלי עזר למלחינים ומקל את עבודתם היות וכלי זה יכול להפיק צלילים רבים בו זמנית וכך יכול המלחין לדמות את התוצאה הסופית של מלאכתו בתזמורת, למשל.
אנקדוטה לסיום: תמיד צריך לזכור שאת היצירות החשובות והגדולות ביותר של מלחינים כמו מוצרט, שופן, שומאן, ברהמס, צייקובסקי ובטהובן הלחינו על פסנתרים עשויים עץ, ללא מתכת, ולכן הם בוודאות נשמעו אחרת מבימינו אנו.