מזרון לפצעי לחץ מיועד לאנשים הסובלים מהפצעים. המבנה של המזרן בנוי בצורה כזו שבה הוא יוצר פיזור אחיד ומאוזן של לחצים על גופו של הפרט.
פצעי לחץ – מהם ואיך הם נגרמים?
איך בכלל נוצרים פצעי הלחץ? בשונה מפצעים “קונבנציונאלים” שהינם תוצר של זעזועים שונים, פצעי הלחץ נוצרים עקב לחץ ממצב סטטי מתמשך על אזור מסוים – בעמידה או בשכיבה. אותו מצב סטטי גורם לכך שזרימת הדם מואטת או מופסקת אל אותו אזור ספציפי, מה שיוצר סביבה מפרה להתפתחות הפצעים. מעבר לחוסר הנוחות והכאבים, פצעי לחץ שלא מטופלים כנדרש ומזדהמים, יכולים לגרום לבעיות חמורות יותר:
- נמקים
- במקרים קיצוניים – מוות
בשונה מפצעים רגילים המחלימים באופן טבעי, פצעי הלחץ דורשים במענה מיוחד. האזורים בהם לרוב יופיעו הפצעים:
- אזור עמוד השדרה והגב
- אזור המרפקים
- אזור היריכיים
מזרן נגד פצעי הלחץ: העיקרון – פיזור לחצים מיטבי ויעיל!
במה שונה מזרון לפצעי לחץ ממזרן רגיל? מזרן נגד פצעי הלחץ מבוסס על טכנולוגיה מתקדמת ומותאמת, כך שבעת שהאדם הסובל מהפצעים ישכב על המזרן, הוא ירגיש ויהנה מנוחות אידיאלית. אותה נוחות נוצרת בעקבות התאמת המזרן אל תנוחת הגוף (גם בישיבה) ומותאם למיטות מסוגים שונים לרבות מיטות סיעודיות העיקרון עליו מבוסס המזרן הוא פיזור אחיד ומאוזן של הפעלת לחצים.
ישנם סוגים שונים של מזרנים: מזרן ספוג, מזרן אוויר חשמלי, מזרן אוויר סטטי ועוד.
מזרון הלחץ עשוי ממספר שכבות – ספוג ברמת צפיפיות גובהה בבסיס ומעל ויסקו, במזרונים המתקדמים יותר קיימת טכנולוגיה של ספיגת נוזלים למזעור נזק היכול להיגרם מלחות הגוף או טמפרטורת החדר. על המזרון קיימים תבליטים המחלקים את שטח הפנים לריבועים עליהם מתפרס משקל הגוף של האדם השוכב על המזרון.
חלקם של המזרונים בנויים עם מנוע חיצוני הנועד לנפח את המזרון ולשמור על סרקולציה של אוויר. כל מזרון יכול במממוצע להיות בשימוש עד 220 ק”ג הנותן תמיכה אורטופדית לכל הגוף. התאמת המזרן לסוג הפצעים קריטית, שכן בעת שמתבצעת בחירה לא נכונה של מזרן, הוא לא יספק את המענה הנדרש. התאמת המזרן מתבצעת בהתאם לדרגת הפצעים:
- פצעים ברמה חמורה
- פצעים ברמה בינונית
- פצעים שטחיים יותר, אך עדיין כאלו החייבים במענה
מזרון נגד פצעי לחץ – גם כמזרן המונע את הפצעים
המזרון לא מתפקד רק כ”מענה בזמן אמת”, אלא שהוא מתאים גם כטיפול מנע לקבוצת האנשים הנמצאת בסיכון. כאמור, עם השכיבה במיטה נוצר עומס על אזורים מסוימים, כאשר מזרני הלחץ מאפשרים פיזור נכון של לחצים – כך שניתן למנוע את הופעת הפצעים.
מי יכול לסבול מפצעי הלחץ?
הקישור הטבעי שבין פצעי הלחץ ובין קהילות מבוגרות יותר, שגוי. כל אדם ובכל גיל יכול לסבול מהפצעים. עם זאת, ניתן לסמן קבוצות מסוימות באוכלוסיה שהן חשופות יותר להיווצרותם, ועל כן חשוב שכל אחת מהן תנקוט בטיפולי המנע המומלצים (בין היתר, שינה על מזרון לפצעי לחץ):
- אנשים המתניידים באמצעות כסא גלגלים (בעקבות ישיבה ממושכת)
- אנשים המאושפזים לאורך תקופה ארוכה (שכיבה ממושכת מבלי יכולת לשנות תנוחה)
- אנשים שנמצאים בהחלמה ממושכת בביתם
- אנשים שסבלו בעבר מהפצעים
- אנשים שסובלים מיובשים בעור (עור אדום ומתקלף)
- אנשים שהתזונה שלהם לקוייה ולא מאוזנת