מד לחות הוא מכשיר נייד מתוחכם, המאפשר מדידת לחות בכל סוגי המשטחים.
בתעשיות רבות נעשה שימוש במודדי לחות החל ממערכות מיזוג אוויר דרך אינסטלציה, חדרי אחסון, חללי ייצור, חללי גידול וכלה במעבדות עם מאות מחשבים.
לכל יישום בתעשיה ישנה מערכת דרישות שונה ממכשירי מדידת הלחות, כגון: טווח המדידה הנדרש, יכולת התאוששות מעיבוי, התמודדות עם תנאי טמפרטורה ולחץ קיצונים, רמת דיוק שונה ועוד.
כיום אין מכשיר יחיד המתאים לכל צרכי התעשיה, המגוון הוא גדול למדי, ויש לבחור את המכשיר המתאים לפי הצורך.
מהי לחות וכיצד ניתן למדוד אותה?
מד הלחות הקלאסי והותיק נקרא גם בשם היגרומטר, המורכב מצמד תרמומטרים ומסוגל לספק נתונים מדויקים מאוד לגבי מידת הלחות שבאוויר.
לחות היא למעשה מידת הרטיבות הנמצאת באוויר, על פני השטח או בתרכובת גזים. הלחות מצוינת באחוזים, והיא יכולה להמדד כלחות מוחלטת (כלומר מסת המים המצויה בנפח האויר) או כלחות יחסית (לחות יחסית היא יחס המבוטא באחוזים בין כמות האדים שבאוויר בטמפרטורה נתונה, לבין כמות האדים שאוויר בנפח זה יכול להכיל במצב של רוויה).
הלחות היחסית (RH) על פני השטח או באויר תלויה בטמפרטורה. לדוגמא, בחדר עם RH של 50% וטמפרטורה של 25 מעלות צלזיוס, העלאת הטמפרטורה של החדר ל30 מעלות, תפחית את ה-RH ל-37%, למרות שלחץ אדי המים נשאר זהה.
היכן נעזרים במכשיר למדידת לחות?
- במערכות מיזוג האויר הלחות נמדדת לעיתים קרובות באמצעות מכשור מתקדם, ומושם דגש על ויסות אחוזי הלחות כדי לא ליצור אויר יבש מדי או לח מדי.
- בחדרי אחסון מיוחדים לציוד או חדרי שרתים, יש חשיבות רבה למדידת הלחות באויר למניעת היזק אפשרי למערכות היקרות.
- בעבודות אינסטלציה, בפרט בבדיקת נזילות במקומות שונים ברחבי הקיר, נדרשת מדידת לחות מדויקת כדי להעריך האם קיימים מים כלואים מתחת לריצוף. כך ניתן לאתר במהירות כיסי לחות ורטיבות מתחת לריצוף, ולמנוע צמיחה והתרבות של שכבות עובש.
מד לחות בלוטוס
המילה האחרונה בתחום מדי הלחות האלקטרוניים הוא מד לחות בלוטות’, המבוסס סיכות עם קישוריות אלחוטית, המאפשר לצפות בתוצאות הלחות גם מהמכשיר הנייד דרך אפליקציה ייעודית.
המשתמש יכול לכוון את המכשיר לחומר המתאים כדי לשפר את רמת דיוק המדידה.
ניתן למדוד לחות ממספר מקומות, ולגשת בקלות לספרית הנתונים באמצעות המכשיר הנייד.
מה הופך מכשיר לחות נייד למכשיר איכותי?
ביצועיו של מד לחות הם מרכיב קריטי ביכולת למדוד את הלחות על פני שטח נתון או באויר.
כאשר אתם בוחרים מד לחות יש לבדוק את המאפיינים הללו:
- טווח מדידה רחב– בחירת מד לחות תלויה ביישום טווח מלא החולש על כל תנאי הלחות החל מתנאי לחות סבירים ועד לתנאים קיצוניים. רוב מדי הלחות האיכותיים מקפידים לכסות את כל הספקטרום האפשרי ( 0-100% RH).
- זמן תגובה– זמן התגובה של החיישן הנמצא במכשיר הוא מרכיב נוסף שקובע את איכותו. בדקו האם החיישן מגיב במהירות לכל שינוי בלחות, בהתאם לגורמים נוספים כמו טמפרטורה או זרימת אויר.
- רמת דיוק טובה- רמת דיוק טובה יוצרת וודאות מירבית במהלך המדידה. כדי ליצור רמת דיוק טובה יותר, רצוי לכייל את המכשיר בתדירות המומלצת על ידי היצרן.
כיצד מבטיחים עבודה תקינה של מד הלחות?
מדי לחות אמורים להיות מכוילים ומכוונים מדי שנה, ועל כל פנים על פי הוראות היצרן. דרישות הכיול תלויות במקומות בהם מיושם המכשיר וביציבותו. על מכשירים מסוימים, כמו למשל מכשירי הלחות המודדים באופן מדויק את אחוזי הלחות בחוות שרתים, להשלח למעבדה לצורך כיולם כדי להבטיח את הדיוק והליניאריות של המכשיר.