גזזת: גורמים, טיפול ומידע חשוב לנפגעי המחלה
מחלת הגזזת (Tinea Capitis) היא מחלה פטרייתית שמתאפיינת בנגעים בעור, בעיקר באזור הקרקפת והשיער. המחלה המדבקת הזו רווחת בקרב ילדים בגילאים 3-7, והיא הייתה נפוצה במאה הקודמת בקרב עולים שחיו בתנאי צפיפות במעברות.
כיום הדבקה בגזזת מתרחשת עקב מגע עם בעלי חיים שנושאים את הפטרייה או מגע עם אנשים אחרים שחולים במחלה. במהלך השנים פותחו טיפולים שונים בגזזת שמאפשרים למזער את נזקיה, וחשוב להכיר אותם וגם את השפעות הגזזת על הבריאות.
אבחון של גזזת
ישנם שלושה זנים עיקריים של פטריה שגורמים להתפתחות של גזזת: אפידרמופיטון, מיקרוספורום וטריכופיטון. התסמינים של המחלה מתבטאים בהופעה של קשקשים על עור הקרקפת וגם תחת השיער. אותם קשקשים עשויים להיות עדינים או עבים, והם עלולים לגרום לגרד. כאשר מבחינים בקשקשים באזור הקרקפת והשיער, יש לפנות לרופא עור כדי לאבחן את המחלה. ישנן מחלות נוספות שעלולות לגרום לקשקשת, ובאמצעות אבחון פיזיולוגי וביצוע תרבית ומשטח לפטרת ניתן לגלות אם מדובר בגזזת או במחלה אחרת.
טיפול רפואי בגזזת
על מנת לטפל בגזזת, חשוב להשתמש בתכשירים אנטי-פטרייתיים. החל מרגע האבחון, יש לקבל את הטיפול המתאים לכם כדי למנוע החמרה של המצב והדבקה של אחרים. כיום הטיפול הנפוץ והיעיל ביותר בגזזת הוא באמצעות גריזופולבין (גריפולין) – תרופה אנטי-פטרייתית. את התרופה נוטלים לאחר אכילת ארוחה שמכילה שומנים כדי להבטיח את ספיגתה המיטבית.
בעת שימוש בגריזופולבין יש להימנע ככל שניתן מחשיפה לשמש, וחשוב להשתמש בקרם הגנה בעת יציאה לשמש. תופעות לוואי של התרופה כוללות בחילות, כאבי ראש, פריחה, ושלשולים.
במקרים מסוימים מופיעות תופעות לוואי שמצריכות להפסיק את השימוש בגריזופולבין. במצבים הללו רופא העור יעניק מרשם לתרופות חלופיות לטיפול בגזזת, כמו:
- טרבינפין (למיזיל)
- איטרקונזול (ספורנוקס
- פלוקונזול (דיפלוקן)
כאשר אדם שחולה בגזזת מקבל טיפול, חשוב שבני ביתו ימנעו הדבקה ככל שניתן. יש להימנע ממגע עם האזורים הנגועים ולהשתמש בשמפו נגד פטריות כדי למנוע הדבקה בגזזת.
תוך כמה זמן ניתן להחלים מגזזת?
אם נוטלים טיפול תרופתי, ניתן להחלים מגזזת בתוך חודש עד מספר חודשים. על מנת שזה יקרה, יש למלא את הוראות הרופא באופן מדויק, ולא להפסיק את הטיפול התרופתי באופן עצמאי בשום פנים ואופן. במקרה שבו מופיעות תופעות לוואי שמצריכות טיפול, יש לפנות אל הרופא המטפל עבור תרופה חלופית.
חשוב לציין שאמנם ניתן להחלים מגזזת, אך המחלה עלולה לשוב. ישנם מקרים שבהם חולים בגזזת החלימו החלמה מלאה מהמחלה, ולאחר תקופה – היא חזרה. כאשר זה קורה, יש לעבור טיפול נוסף עד להחלמה.
סיבוכים של גזזת
מלבד הקשקשת והגרד שמופיעים בגלל גזזת, יש למחלה סיבוכים אפשריים שדורשים טיפול אף הם:
- קריון – קריון הוא מצב שבו מופיעים נגעים תת-עוריים שמפרישים מוגלה.
- נפיחות בבלוטות הלימפה
- שלפוחיות בכפות הידיים והרגליים
- התקרחות שנובעת מפגיעה בזקיקי השיער
מרבית הסיבוכים הללו מופיעים בגלל תגובת יתר של מערכת החיסון לפטרייה. טיפול תרופתי יכול למנוע את התופעות שנלוות לגזזת, ולכן חשוב להתייעץ עם רופא כאשר עולה חשד להדבקה בגזזת.
האם יש טיפול טבעי בגזזת?
ישנם אנשים שמעדיפים טיפולים טבעיים בגזזת על פני תרופות. הטיפולים הללו כוללים שימוש בתכשירים טבעיים לטיפול בפטריות, כמו שמן עץ התה, שמן תויה, שוש (לקריצה), שום, קינמון, ורכיבים טבעיים אחרים. הטיפולים מתבצעים באמצעות מריחה של תכשירים טבעיים על האזורים הנגועים. כיום אין התוויה רפואית לטיפול טבעי בגזזת כטיפול מרפא, כך שההשפעות של הטיפולים הללו אינם מומלצים על ידי רופאי עור.
מחלת הגזזת היא מחלה לא נעימה שיכולה לתקוף ילדים ומבוגרים כאחד. על מנת לטפל במחלה באופן יעיל, יש לפנות אל רופא עור מיד עם הופעת הסימנים ולעקוב אחר מהלך הטיפול המומלץ באופן מלא.